Om yoga

 
”Det handlar egentligen om sinnet. Men vi börjar med kroppen.”

Anna är utbildad fysioterapeut/sjukgymnast och internationellt certifierad Iyengaryogalärare. Sedan 20 år tillbaka ger hon kurser för både nybörjare och erfarna, i norra delen av Halland. Annas arbetssätt och syn på yoga innebär kunskap, kvalitet och möjlighet till individuell anpassning.

Hos Yoga med Anna är undervisningen inriktad på att:
Arbeta anatomiskt riktigt och använda hjälpmedel om det behövs

Det är viktigt att respektera kroppens anatomi. Stärka svaga muskler och skapa rörlighet där man är stel. Yoga-ställningarna är ett sätt att jobba med din koncentration och dina tankar, som ständigt vill hoppa hit och dit. Kroppen blir som en behållare som håller ditt sinne stadigt. Alla människor har olika kroppskonstitution och därmed olika fysiska förutsättningar. Därför används klossar, bälten eller kanske en stol för att hjälpa kroppen att göra ställningen anatomiskt korrekt. Att använda hjälpmedel, när de behövs, gör att du kan vända uppmärksamheten in i dig själv. En längre stunds koncentration blir till meditation.

Uppnå koncentration i ställningarna och göra dem i rätt ordningsföljd

Det är viktigt att du håller ställningen en längre tid. Det är först då sinnet kommer till ro. Varje yogaställning påverkar ditt nervsystem. Lugnar och balanserar eller stärker och vitaliserar. Yogan är ett kraftfullt redskap. Framåtböjningar är lugnande, bakåtböjningar är uppiggande, stående ställningar ger styrka och stabilitet och vridningar mjukar upp. För att få önskad verkan behöver man alltså göra ställningarna i en viss ordningsföljd.

Deltagarna får individuell hjälp och respons

Hos Yoga med Anna får du lära dig hur ställningen utförs, hur du skall hitta koncentrationen och om det är så att du behöver anpassa ställningen utifrån din kropps förutsättningar. Under yogalektionen visar Anna först hur ställningen ska utföras, så att alla får en tydlig bild. Sedan, när du utövar ställningen på egen hand, går hon runt och ger personlig återkoppling. Då kan Anna göra dig uppmärksam på hur du kan sträcka muskeln mer, eller stabilisera leden bättre. Den kombinerade kunskapen som både fysioterapeut/sjukgymnast och yogalärare gör att hon hittar individuella anpassningar för sina yogadeltagare. Även om du har en skada eller en begränsning. Det finns alltid en åtgärd för att få formen och effekten av ställningen. Alla kan göra yoga. Och det finns något för alla i yogan.

Integrera västerländsk fysiologi med österländsk syn och ayurvedisk kunskap

Under yogalektionen förklarar Anna – med hjälp av vårt västerländska tankesätt – vad det är som händer i kroppen, rent anatomiskt och fysiologiskt. Muskler, nervsystem och hormoner. Men eftersom yoga, som funnits i flera tusen år, är en österländsk metod, belyser även Anna samma skeende utifrån ett österländskt perspektiv. Med exempelvis ordet Prana, som betyder livsenergi.

Jag är tilltalad av det ayurvediska synsättet, eftersom det står för en helhetssyn på människan. Ayurveda, som betyder just Kunskapen om livet, kan erbjuda oss västerlänningar så mycket.”